tillagning: 15 minuter i ugn: 5 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,8 · 260 röster)
Recept på gratinerad hummer. Fyll hummerhalvor med en smakrik, krämig fyllning och gratinera med riven parmesanost. Ljuvligt gott, särskilt med ett glas av något som bubblar.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1hummer- (300-400 g)
2schalottenlökar
4skogschampinjoner
2 msksmör
1 tsksherry- torr
0,5 dldill- hackad
1 tskmajsstärkelse (Maizena)
1 dlvispgrädde
1 krmsalt
0,5 krmcayennepeppar
0,5 dlparmesan- finriven
Tillbehör
haricots verts
schalottenlök- brynt
olivolja- med rivet citronskal
Gör så här
Halvera hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och skära ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet.
Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen.
Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och eventuell rom ur kropp och klor. Skär köttet i bitar.
Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme 2–3 min . Rör ner sherryn.
Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.
Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min. Servera med förvällda haricots verts, brynt lök och citronolja.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 260 röster)
Champagne att dricka till
Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Frankrike, 289 kronor. Smakrik champagne med inslag av mogna äpplen, rostade toner och en frisk, aptitretande fruktsyra.
Fryst eller färsk hummer?
Fryst hummer är ofta saltare och aningen segare i köttet än färsk. De fiskas i de hummerrika vattnen nordost om Kanada och kokas och fryses innan de skickas hit.
Men det finns även kanadensisk och amerikansk hummer som importeras levande och kokas här. De är av en annan art och skulle hota vårt inhemska hummerbestånd om de kom ut i havet runt Sverige och Norge. Regeringen ser just nu över importreglerna för levande amerikansk hummer.
Svensk färsk hummer har betydligt högre pris. Med sin fina smak serveras den bäst naturell.