Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerad hummer – bästa receptet

Recept på gratinerad hummer. Fyll hummerhalvor med en smakrik, krämig fyllning och gratinera med riven parmesanost. Ljuvligt gott, särskilt med ett glas av något som bubblar. 

Gratinerad hummer – bästa receptet
Gratinerad hummer – bästa receptet
Gratinerad hummer – bästa receptet
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1hummer- (300-400 g)
  • 2schalottenlökar
  • 4skogschampinjoner
  • 2 msksmör
  • 1 tsksherry- torr
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 0,5 dlparmesan- finriven

Tillbehör

  • haricots verts
  • schalottenlök- brynt
  • olivolja- med rivet citronskal

Gör så här

  1. Halvera hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och skära ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet.

  2. Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen.

  3. Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och eventuell rom ur kropp och klor. Skär köttet i bitar. 

  4. Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme 2–3 min . Rör ner sherryn.

  5. Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.

  6. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min. Servera med förvällda haricots verts, brynt lök och citronolja.

Vad tyckte du om receptet?

Champagne att dricka till

Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Frankrike, 289 kronor. Smakrik champagne med inslag av mogna äpplen, ­rostade toner och en frisk, aptitretande fruktsyra.

Fryst eller färsk hummer?

Fryst hummer är ofta saltare och aningen segare i köttet än färsk. De fiskas i de hummerrika vattnen nordost om Kanada och kokas och fryses innan de skickas hit. 

Men det finns även kanadensisk och amerikansk hummer som importeras levande och kokas här. De är av en annan art och skulle hota vårt inhemska hummerbestånd om de kom ut i havet runt Sverige och Norge. Regeringen ser just nu över importreglerna för levande amerikansk hummer.

Svensk färsk hummer har betydligt högre pris. Med sin fina smak serveras den bäst naturell.