Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerad hummer med dillsmör och hollandaise

Lyxig hummerrätt som passar till vilken fest som helst. Citronhollandaisen är så ljuvlig att man skulle kunna äta den med sked.

Gratinerad hummer med dillsmör och hollandaise
Gratinerad hummer med dillsmör och hollandaise
Gratinerad hummer med dillsmör och hollandaise
Wolfgang Kleinschmidt

Citronhollandaise

  • 125150 gsmör
  • 3äggulor
  • 1citron- saften
  • 1 mskvatten
  • 12 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- malen eller svartpeppar
  • 0,5citron- finrivet skal

Gratinerad hummer

  • 2humrar
  • 60 gsmör- mjukt
  • 3 mskparmesan- riven
  • 2 mskdill- hackad

Smörkokt sparris

  • 2 knipporsparris
  • 1 msksmör
  • salt

Gör så här

  1. Citronhollandaise: Smält smöret och dra av kastrullen från värmen.

  2. Vispa äggulor, citronsaft, vatten, salt och peppar i en kastrull som står på medelvärme, eller i ett varmt vattenbad. Vispa så kraftigt att det blir ett skum.

  3. Dra av kastrullen från värmen. Ställ den eller bunken på en blöt disktrasa så den står stadigt.

  4. Tillsätt smöret i en fin stråle, vispa kraftigt under tiden. Vänd i citronskalet.

  5. Gratinerad hummer: Sätt ugnen på 225 grader. Dela humrarna på längden.

  6. Blanda ihop alla ingredienser till smöret.

  7. Lägg humrarna på en plåt. Rensa bort tarmen och magsäcken (det svarta som sitter i huvudet).

  8. Fördela smöret över snittytan på humrarna.

  9. Gratinera högst upp i ugnen i cirka 7–8 minuter, tills humrarna fått fin gyllenbrun färg. Övervaka ugnen sista minuterna. Koka under tiden sparrisen.

  10. Smörkokt sparris: Koka sparrisen i lättsaltat vatten och smör i 3–4 minuter. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande spänstig.

  11. Servering: Servera humrarna med sparrisen och såsen vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök