Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerad fläskgryta med paprika  

Gratinerad fläskgryta med paprika är värmande middagsmat. Kanel och oregano sätter smak på grytan, precis som i Grekland.

Gratinerad fläskgryta med paprika  
Gratinerad fläskgryta med paprika  
Gratinerad fläskgryta med paprika  
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kgrevbensspjäll- tjocka
  • 600 gpotatis
  • 3paprikor- gärna i olika färger
  • 1gul lök
  • 1 dltomatpuré
  • 1,5 tskkanel- mald
  • 0,5 krukaoregano
  • 125 gmozzarella
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Putsa revbensspjällen och skär bort benen. Skär köttet i mindre bitar. Lägg kött och ben i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt 1 tsk salt och låt köttet koka ­under lock tills det känns mört, 15–20 min. Sätt ugnen på 275°.

  2. Skala potatisen och skär i skivor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 min. Låt rinna av.

  3. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skala och finhacka löken. Fräs paprika och lök i 1 msk olja ca 5 min. Tillsätt tomatpuré och kanel och rör om. Häll på 3 dl vatten och krydda med 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt puttra ca 5 min. Hacka hälften av oreganon och rör ner, spara resten till garnering.

  4. Låt köttet rinna av och varva det med potatis och paprikafräs i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grovriv osten och strö den över. Gratinera mitt i ugnen 8–10 min. Garnera med den sparade oreganon.

Vad tyckte du om receptet?