Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerad bakad potatis

En tallrik full av godsaker! Här får den bakade potatisen sällskap av avokado på två sätt, både grillad och som huvudingrediens i den krämiga guacamolen. Nachos och picklade grönsaker är också gott till.

Gratinerad bakad potatis
Gratinerad bakad potatis
Gratinerad bakad potatis
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4 storaIdahopotatisar- eller andra bakpotatisar
  • 50 gcheddarost- gärna amerikansk cheddarost (hamburgerost)

Guacamole

  • 2avokador
  • 2 mskrödlök- hackad
  • 1tomat
  • 1salladslök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1lime- saften
  • 2 mskkoriander- eller bladpersilja, hackad
  • salt
  • svartpeppar- malen

Picklad silverlök (1 burk)

  • 1 dlättiksprit
  • 1,5 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 2silverlökar
  • 1 tsksenapsfrö- gult

Grillad avokado med gräddfil

  • 2avokador
  • 1 mskolja- flingsalt
  • 2 dlgräddfil

Tillbehör

  • 70 gsallad- blandad
  • 1 påsenachos
  • jalapeño- picklad - se länk ovan

Gör så här

  1. Gratinerad bakad potatis: Dela potatisen på mitten och baka på indirekt värme på grillen med lock i cirka 50 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom. Vänd på potatisen då och då.

  2. Du kan även förbaka potatisen i ugnen i 200 grader. Dela potatisen på längden, pensla med olja och sätt in potatisen mitt i ugnen i cirka 50 minuter.

  3. Grilla potatisen över direkt värme när det är dags att servera den.

  4. Lägg på guacamole och cheddarost.

  5. Lägg tillbaka potatisarna på indirekt värme med lock i cirka 5 minuter tills osten börjar smälta eller sätt tillbaka i ugnen.

  6. Picklad silverlök: Vispa ihop ättika, socker och vatten, vispa tills sockret smält.

  7. Skala och skiva löken så tunt som möjligt, gärna på en mandolin.

  8. Lägg i löken i en burk, varva med senapsfrön. Häll på lagen och sätt på locket. Förvara i kylen.

  9. Grillad avokado med gräddfil: Dela avokadon på mitten och ta bort kärnan. Pensla snittytorna med olja och lägg avokadon på grillen i ett par minuter tills de fått färg. Lägg upp avokadon på tallrikar eller en bricka och strö över flingsalt. Lägg gräddfil i hålen.

  10. Servering: Lägg upp potatisarna på tallrikar eller brickor. Servera med grillad avokado, sallad, nachos, picklad silverlök och picklad jalapeño.

Vad tyckte du om receptet?

Se även:

 

Recept från Mitt kök