Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äpplena steks i smör och blir sedan fyllning i en paj tillsammans med vaniljkräm och lime.
Mördeg: Lägg mjöl, smör, ägg och socker i en matberedare och blanda snabbt till en deg. Tryck ut den högt upp på kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen 30 min.
Vaniljkräm: Koka upp mjölken med den delade och urskrapade vaniljstången. Ta upp vaniljstången. Vispa socker, äggulor, mjöl och majsstärkelse klumpfritt. Häll ner den varma mjölken i äggblandningen under kraftig vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud och vispa kraftigt tills första bubblan visar sig; krämen ska nu vara riktigt tjock. Häll upp krämen i en skål, täck med plastfolie och låt svalna. Ställ i kyl.
Sätt ugnen på 200°. Picka pajens botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och fräs dem hastigt i en stekpanna med smör. Tillsätt limesaft och socker och smält gelatinbladen däri. Ställ åt sidan och låt kallna men ej stelna.
Vispa samman vaniljkrämen med rivet limeskal och crème fraiche. Lägg ett tunt lager av krämen på pajbottnen, äppelfyllningen ovanpå och avsluta med ett lager kräm. Krämen som blir över kan serveras till pajen.
Höj ugnsvärmen till 250° och grädda pajen högt upp i ugnen ca 10 min, så att övre lagret stelnar och får lite färg. Ställ pajen i kylen och låt den stelna 2-3 timmar.