Passar fint att servera med rödbetsgratäng eller som tillbehör till pannbiffar, köttbullar, järpar eller andra färs- eller kötträtter.
Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på spetskålsgratäng. Finns det något godare än rostad spetskålsgratäng i gräddig sås?
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skiva kålen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över oljan. Salta och sätt i mitten av ugnen 20-30 minuter eller tills kålen blivit mjuk.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet med visp och fräs under omrörning ca 1/2 minut. Vispa i grädden och buljongen i omgångar och sjud ca 3 minuter. Blanda i vinet och sjud ½ minut. Salta och peppra. Blanda i osten.
Varva kål och sås i en gratängform.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Garnera med timjanblad.
Passar fint att servera med rödbetsgratäng eller som tillbehör till pannbiffar, köttbullar, järpar eller andra färs- eller kötträtter.
Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök