Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratäng med palsternacka, rosmarin och ost

Recept på gratäng med rotfrukter och ost. Vill du varken göra en Jansson eller en potatisgratäng kommer här ett utmärkt alternativ: Palsternackor, rosmarin och ost tillsammans i en god gratäng.

Gratäng med palsternacka, rosmarin och ostGratäng med palsternacka, rosmarin och ostGratäng med palsternacka, rosmarin och ost
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 500 gpalsternacka
  • 3gula lökar
  • 2 msksmör
  • 150 gvästerbottensost
  • 2 kvistarrosmarin
  • 2 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 5 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk

Garnering

  • kryddgrönt- t ex rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatis och palsternacka i strimlor. Skala, halvera och skiva löken. Fräs den mjuk i smör.

  2. Varva potatis, palsternacka, lök, 2/3 av osten, rosmarin, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Blanda grädde och mjölk och häll i formen. Strö över resterande ost.

  3. Tillaga lägst ner i ugnen 1–1 1/2 timme, täck med aluminiumfolie om gratängen börjar få för mycket färg. Garnera med kryddgrönt och servera.

Vad tyckte du om receptet?