Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grapefrukts- och vallmokaka

En mjuk kaka som blir extra saftig med yoghurt i smeten. Vill du ha ännu mer Medelhavssmak så tar du olivolja i stället för solrosolja. Kakorna bakas utan vitt socker.

Åsa Swanberg
Grapefrukts- och vallmokaka
Grapefrukts- och vallmokaka
Grapefrukts- och vallmokaka
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1grapefrukt
  • 2ägg
  • 2 dlsötströ
  • 1 dlsolrosolja
  • 2 dlnaturell yoghurt
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 0,5 dlblå vallmofrön
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 0,5 tsksalt

Grapefruktsglasyr

  • 2 dlflorsocker- sockerfritt, t ex Sötin eller Sukrin Melis
  • 2 mskgrapefrukt- pressad
  • 12 tskgrapefruktskal- rivet

Garnering

  • blå vallmofrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form, 1 1/2 liter. Skölj grape­frukten noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. 

  2. Vispa ägg och Sötströ fluffigt. Tillsätt oljan, lite i taget. Rör i grapefruktskal, spara lite till glasyren, och 1/2 dl saft samt yoghurten. Blanda ihop mjöl, vallmofrön, bakpulver, vaniljpulver och salt. Vänd ner blandningen i smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt kakan vila i formen i ca 10 min innan den stjälps upp på ett galler och får kallna.

  4. Glasyr: Vispa ihop sötningsmedel med grapefruktsaft. Rör i grapefruktskal. Ringla glasyren över kakan och strö över vallmofrön.

Vad tyckte du om receptet?