Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Granola med bovete och torkade bär

Granola med bovete och torkade bär är utmärkt till frukost. Torkade lingon finns i välsorterade saluhallar. Frystorkade hallon är vanligare och lika gott. Vill man försäkra sig om att de behålls frasiga kan det vara värt att blanda i bären strax före servering.

Granola med bovete och torkade bär
Granola med bovete och torkade bär
Granola med bovete och torkade bär
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 dlbovete- helt
  • 4 dlvatten
  • 3 dlnötter- t ex hasselnötter
  • 8 dlhavregryn
  • 2 dlsolroskärnor
  • 2 dlsesamfrön- ljusa
  • 2 krmsalt
  • 2 dlkokosolja
  • 2 dlagavesirap- eller vit sirap
  • 3 dlbananchips- torkade
  • 2 dllingon- frystorkade eller hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg bovetet i en skål. Koka upp vattnet och häll det över bovetet. Låt stå ca 10 min. Häll av, låt rinna av ordentligt. Torka av med kökshandduk.

  2. Grovhacka nötterna. Blanda samman bovete, nötter, havregryn, solroskärnor, sesamfrön och salt i en skål.

  3. Värm kokosoljan i en liten kastrull och blanda i sirap. Häll blandningen över grynblandningen och blanda om ordentligt. Sprid ut blandningen jämnt över två plåtar med bakplåtspapper.

  4. Rosta en plåt i taget mitt i ugnen ca 25 min tills allt fått fin färg. Rör om några gånger under tiden. Ta ut och låt kallna. Rosta den andra plåten.

  5. Blanda i bananchips och bär. Förvara torrt och svalt i tättslutande burk.

Vad tyckte du om receptet?