Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grännapaj

Förutom polkagrisar är Gränna även känt för sina fruktodlingar med saftiga päron. Det har vi tagit fasta på i den här läckra pajen.

GrännapajGrännapajGrännapaj

Ingredienser

  • 100 gmandelmassa
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 125 gsmör
  • 1 mskströsocker

Fyllning

  • 350 gpäron
  • 25 gsmör
  • 1,5 dlströsocker- (1 + 0,5)
  • 100 gpolkagrisar
  • 3ägg
  • 3 dlgräddfil

Gör så här

  1. Grovriv mandelmassan och blanda snabbt med mjöl, smör och socker till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna rektangulär, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.

  2. Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber, ca 1 x 1 cm. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med 1 dl strösocker tills de nätt och jämnt mjuknat.

  3. Stöt polkagrisarna grovt. Vispa äggen pösiga med 1 dl strösocker. Rör i gräddfil och polkagrisar.

  4. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200°. Fördela päronen i pajskalet och häll över smeten.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?