Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gräddtårta, Violas

Violas tårta går utmärkt att förbereda dagen före servering. Garnera med grädde och pudra över kakao strax före servering. En underbar hallontårta.

Gräddtårta, ViolasGräddtårta, ViolasGräddtårta, Violas
Gräddtårta, Violas Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 mskpotatismjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 3 mskvatten

Mandelbotten

  • 200 gsötmandel
  • 4äggvitor
  • 3,5 dlflorsocker

Fyllning

  • 1,5 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 4äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskpotatismjöl
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlespressokaffe- kallt

Garnering

  • 4 dlvispgrädde
  • kakao

Tillbehör

  • hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulver. Koka upp vattnet.

  3. Rör ner mjölblandningen och vatten i äggpöset och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i två bottnar.

  5. Mandelbotten: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandel och socker och vänd ner i äggvitorna. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen

  6. Tips på fler gräddtårtor? I tidningen Hembakat hittar du denna favorit: Gräddtårta med vaniljkräm & jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?