Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaniljkola och chokladkola

Vaniljkola med flingsalt som du doppar i choklad om du vill. Ett enkelt recept på fantastiska kolor du kommer älska.

Vaniljkola och chokladkolaVaniljkola och chokladkolaVaniljkola och chokladkola
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 mskrapsolja
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 dlströsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 1 msksmör
  • flingsalt
  • kakaopulver- ev. 3–4 msk

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15 × 20 cm. Pensla det med oljan.

  2. Blanda grädde, socker och sirap i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Sätt i en hushållstermometer och koka kolamassan utan lock tills termometern visar 120–125°. Rör om då och då under tiden.

  3. Ta grytan från värmen. Blanda i smör. Häll kolasmeten i formen. Strö över lite flingsalt och skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat. Förvara svalt i burk med lock.

  4. Om du vill ha kola med chokladsmak, blanda grädden, sockret och sirapen med siktad kakao, gärna med hög kakaohalt. Det är också gott att blanda i 10–15 hackade mandlar i den färdiga kolasmeten.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök