Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära

Milda, fina smaker passar till ett glas kylt rosévin. Servera gärna soppan med nybakta baguetter.

Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära
Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära
Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2citrongräs
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskingefära- riven
  • 1 mskrapsolja
  • 1 mskskaldjursfond- konc
  • 1 lvatten
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 2morötter
  • 150 gsockerärter
  • 500 gfisk- skinn- och benfri, t ex sej, gös och lax
  • 0,5gurka
  • 500 gräkor med skal
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 krmsalt- + 1,5 tsk salt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 0,5 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Ta bort ev torra delar av citron­gräset. Banka det med skaftet på en kniv, strimla och hacka fint.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs citrongräs, vitlök och ingefära i olja i en kastrull. Häll på fond, vatten och grädde och låt koka ca 5 min.

  3. Skala och skär morötterna i fina strimlor. Skölj och strimla sockerärterna. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora bitar.

  4. Skala, kärna ur och skär gurkan i små fyrkanter, ca 1 x 1 cm. Skala räkorna och blanda dem med gurkbitar och citronskal. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Lägg ner morotsstrimlor och fisk­­bitar i den kokande buljongen. Lägg på locket. Koka ca 3 min. Lägg i socker­ärter, koka 1 minut till. Strö på 1 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.

  6. Lägg räkblandningen i soppan strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?