Recept av Mattias Larsson och Andreas Larsson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gougères med kräm av brillat savarin och tryffel. De ofyllda gougèrerna kan frysas in och fyllas med både salta och söta fyllningar vid senare tillfälle.
Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölet och blanda kraftigt med en träslev till en slät deg.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och rör vidare 2–3 min, till en fast deg.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna 2–3 min. Tillsätt äggen, ett i taget, under ständig omrörning. Lägg smeten i spritspåse och låt vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
Spritsa ut små bollar, ca 2 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Om de blir toppiga kan de tryckas till med ett blött finger. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.
Fyllning: Blanda ost, grädde och riven tryffel. Gör ett hål i botten på gougèrerna och spritsa i ostkrämen.
Recept av Mattias Larsson och Andreas Larsson