Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gougères är små matiga bakelser gjorda av petit choux-deg blandad med ost. De är godast nygräddade men kan göras upp till två timmar i förväg och ska då förvaras i en lufttät burk i kylskåpet.
Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ner smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det koka upp.
Rör snabbt ner vetemjöl och salt och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten. Ta kastrullen från värmen. Lägg smeten i en bunke och vispa med elvisp tills den har svalnat något.
Vispa i äggen, ett i taget, och sedan äggvitan. Tillsätt gruyèreosten. Vispa i ytterligare någon minut.
Klicka eller spritsa ut smeten till små bollar med ca 5 cm mellanrum på en plåt täckt med bakplåtspapper. Släta till bollarna något med blöta fingrar. Pensla bollarna med ägg.
Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda puffarna i ca 15 min tills de är gyllenbruna.