Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gott surdegsbröd med valnötter

Surdegsbrödet tar lite tid att baka, men det är väl värt det. Supergott bröd med mjukt inkråm och knaprig skorpa. Den bekväma färdiga surdegen förenklar arbetet. Extra lyxigt blir brödet om det fylls med nötter.

Gott surdegsbröd med valnötter
Gott surdegsbröd med valnötter
Gott surdegsbröd med valnötter
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 6 dlvetemjöl- (360 g) + till utbakning och till brödkorg
  • 1 dldinkelmjöl
  • 3 dlvatten
  • 0,5 förpsurdeg- färdig, av fullkornsvete (à 150 g)
  • 1 tsksalt
  • 1 dlvalnötter- hackade

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, dinkelmjöl och vatten i en köksmaskin monterad med degkrok. Täck med plastfolie och låt stå i ca 1 tim. Blanda i surdegen, täck med plastfolie och låt stå i ca 30 min Blanda i salt, täck med plastfolie och låt stå i ca 45 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och platta ut den försiktigt. Strö över hälften av nötterna och gör ett treslag. Platta ut lite, strö över resten av nötterna och gör ett treslag en gång till åt det motsatta hållet. Lägg degen i en plastlåda med lock och låt jäsa i ca 45 min. Gör ett treslag på samma sätt 3–4 gånger och låt degen vila i plastlådan i ca 45 min efter varje gång.

  3. Klä en brödkorg med en ren tunn handduk och mjöla botten och kanter. Lägg degen i brödkorgen, lägg den i plastlåda med lock och ställ i kylen i ca 12 tim.

  4. Sätt ugnen på 275°. Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper. Snitta brödytan med en vass kniv. Sätt brödet mitt i ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 225° och grädda i ca 1 tim. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?