Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gösfilé med salviasmör och råstekt potatis

Recept på gösfilé med salviasmör och råstekt potatis. Flera goda matsvampar finns numera torkade i 30-gramspåsar i de stora matbutikernas sortiment. Jag valde svart trumpetsvamp till gösen.

Gösfilé med salviasmör och råstekt potatisGösfilé med salviasmör och råstekt potatisGösfilé med salviasmör och råstekt potatis

Ingredienser

  • 600 ggösfilé
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 2 msksmör

Tillbehör

  • 30 gsvamp- torkad (eller 250 g färsk)
  • 600 gfärskpotatis
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 knippagrön sparris- (250 g)
  • 150 gsockerbönor
  • 2 krmsalt

Skysås

  • 2 mskkalvfond- koncentrerad
  • 1 dlvatten
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 msksmör

Salviasmör

  • 810salviablad
  • 2 msksmör

Gör så här

  1. Blötlägg torkad svamp i 2 dl kallt vatten minst 15 min.

  2. Dela större potatisar i mindre bitar. Stek dem i smör i het stekpanna 5–6 min under omrörning. Salta. Sänk värmen, lägg på ett lock lite på glänt. Stek ytterligare 10–15 min. Rör om då och då.

  3. Skysås: Blanda kalvfond, vatten, citronsaft och smör i en liten kastrull. Värm tills smöret smält. Ställ åt sidan.

  4. Salviasmör: Bryn salviabladen i smöret tills smöret blir aningen gyllenbrunt. Låt svalna. Sila bort salvian. Ställ åt sidan.

  5. Låt blötlagd svamp rinna av väl. Fräs den i smör på låg värme 10–15 min. Rör om då och då. Blanda ner svampen i skysåsen. Värm före servering.

  6. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Fräs sparrisen i salviasmöret 2–3 min. Lägg i sockerbönor och låt fräsa med 2–3 min under omrörning. Salta.

  7. Fisken: Salta fisken på båda sidor. Vänd filéerna i mjöl. Stek fisken i smör i het stekpanna 1–2 min på varje sida beroende på tjocklek.

  8. Servera direkt med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?