Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gös och räkor i curry- och kokosbuljong

Gös och räkor i curry- och kokosbuljong är snabblagad festmat. Fisken snabbrimmas i lite salt och socker för att bli fast och fin.

Gös och räkor i curry- och kokosbuljongGös och räkor i curry- och kokosbuljongGös och räkor i curry- och kokosbuljong
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 ggösfilé
  • 2 krmsalt- + 2 + 1 krm
  • 2 krmströsocker- + 1 tsk
  • 8vannameiräkor- stora skalade, råa , MSC-märkta
  • 1 krukathaibasilika
  • 2 mskcurrypasta- röd
  • 1 mskrapsolja- + 1 msk
  • 1 burkkokosmjölk- (400 ml)
  • 1morot
  • 4salladslökar
  • 50 gböngroddar- färska

Tillbehör

  • 1lime

Gör så här

  1. Skär gösfilén i 2 bitar. Krydda dem med 2 krm salt och 2 krm socker och låt dem ligga i rumstemperatur ca 10 min. Låt räkorna tina på hushållspapper.

  2. Repa hälften av thaibasilikabladen och finstrimla dem. Fräs currypastan i 1 msk olja i en vid gryta ca 2 min. Häll över kokosmjölken och tillsätt den hackade thaibasilikan. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Smaka av med 1 tsk socker och 2 krm salt.

  3. Skala och skär moroten i tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull med kokande lättsaltat vatten och låt sjuda ca 2 min. Ansa och strimla salladslöken. Låt den koka med moroten när ca 1 minut återstår av koktiden. Lägg böngroddarna i kastrullen och låt allt rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka grönsakerna i kastrullen och håll dem varma.

  4. Stek fisken i 1 msk olja ca 2 min på varje sida. Stek räkorna vid sidan om ca 30 sekunder. Krydda räkorna med 1 krm salt.

  5. Lägg grönsakerna i en hög i mitten på djupa tallrikar. Lägg på fisken och toppa med räkorna. Häll kokosbuljongen runtom och toppa med resterande thaibasilika. Servera med var sin limehalva att pressa över fisk och buljong.

Vad tyckte du om receptet?