Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gös med smörsås, spetskål och friterad svartkål

Gös med jalapeñosmörsås, spetskål och friterad svartkål är festlig fredagsmat. Såsen till gösen smaksätts med inlagd jalapeño som du hittar på tacohyllan i din livsmedelsbutik.

Gös med smörsås, spetskål och friterad svartkål
Gös med smörsås, spetskål och friterad svartkål
Gös med smörsås, spetskål och friterad svartkål
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 ggösfilé- utan skinn och ben
  • 600 gpotatisar- små
  • 1spetskålshuvud
  • 1 krukagräslök
  • 1 msksmör- + 1 + 1 msk
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk

Friterad svartkål

  • 4 bladsvartkål
  • 5 dlrapsolja
  • 1 tskflingsalt

Sås

  • 2bananschalottenlökar
  • 1 msksmör- + 100 g, rumsvarmt
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 25 gjalapeño- inlagd
  • 2 krmsalt

Garnering

  • 1 krukakoriander

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Skär fisken i 4 portionsbitar. Ansa och skär spetskålen i klyftor. Finhacka gräslöken.

  3. Friterad svartkål: Riv itu kålbladen på längden. Hetta upp oljan till 180°. Fritera svartkålsbladen hastigt så att de blir knapriga. Ta upp med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Strö över flingsalt.

  4. Sås: Skala och skiva löken. Fräs löken i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt vin och vinäger och låt koka tills ca 1 dl återstår. Ta kastrullen åt sidan. Mixa i 100 g smör klickvis med mixerstav. Tillsätt jalapeñon och mixa såsen skummig. Krydda med salt.

  5. Sätt ugnen på 100°. Stek spetskålen i 1 msk smör ca 3 min på varje sida. Krydda med 1/2 tsk salt. Lägg kålen på ett ugnssäkert fat och håll den varm i ugnen.

  6. Stek fisken i 1 msk smör ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt.

  7. Låt potatisen rinna av. Blanda den med 1 msk smör och gräslök.

  8. Lägg spetskålen på tallrikar. Lägg på fisken. Ringla såsen runt om. Toppa med friterad svartkål och korianderblad. Servera med potatisen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: