Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gös i het tomatbuljong med korianderkräm

Recept på gös i het tomatbuljong med korianderkräm. Koriander är en lika älskad som hatad krydda. Rätten blir lika god med persilja eller gräslök.

Gös i het tomatbuljong med korianderkräm
Gös i het tomatbuljong med korianderkräm
Gös i het tomatbuljong med korianderkräm
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4gösfiléer- (à ca 125 g)
  • 1 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 3morötter- (300 g)
  • 1palsternacka- (150 g)
  • 1purjolök
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 mskrapsolja
  • 1,5 msktomatpuré
  • 1 msksambal badjak- eller 1/2 msk sambal oelek
  • 4 dlvatten
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskfiskfond- konc

Korianderkräm

  • 0,5 krukakoriander
  • 1 dlcrème fraiche- lätt
  • 1 krmsalt

Garnering

  • 0,5 krukakoriander

Tillbehör

  • 4 skivorlantbröd- (à 30 g)

Gör så här

  1. Gnid in fisken med salt och socker och låt den ligga i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Korianderkräm: Hacka koriandern och blanda med crème fraiche. Krydda med salt. Ställ krämen kallt så länge.

  3. Skala morötter och palsternacka och skär i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Skär purjolöksbitarna i tunna strimlor på längden. Förväll rotsakerna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i olja tillsammans med tomatpuré och sambal i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond och låt koka under lock ca 5 min.

  5. Vik ihop fisken och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen 12-15 min. Fördela rotfruktsstrimlorna i djupa tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Häll den heta buljongen över och toppa med korianderkräm och korianderblad. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?