Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gös crème ninon med skummig champagnesås

Milda fina smaker på både fisk och tillbehör. En söt sherry i ärtpurén passar perfekt.

Gös crème ninon med skummig champagnesås
Gös crème ninon med skummig champagnesås
Gös crème ninon med skummig champagnesås
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 8gösfiléer- (à 125 g)
  • 3 mskvetemjöl
  • 3 msksmör
  • 2 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Ärtpuré

  • 6 dlgröna ärter- frysta
  • 2 msksherry- söt, t ex Bristol Cream
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1vitlöksklyfta- skalad
  • 1 mskolivolja
  • 2 krmsalt

Skummig Champagnesås

  • 2schalottenlökar
  • 1morot
  • 1 msksmör
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 3 dlvatten
  • 2 mskfiskfond- koncentrerad
  • 1lagerblad
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- majsstärkelse
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlchampagne- eller mousserande vin
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Smörstekt spetskål

  • 400 gspetskål
  • 4salladslökar
  • 8potatisar- kokta (ca 700 g)
  • 2 msksmör
  • 1,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Garnering

  • 1 dlgröna ärter
  • 1rött äpple- litet
  • 50 gkallrökt lax- i bit
  • 150 gräkor- med skal
  • 1dillkvist
  • 0,25 pktärtskott- (à 50 g)

Gör så här

  1. Ärtpuré: Tina ärterna. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Passera purén genom en sil.

  2. Sås: Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i tärningar. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Häll på vin, vatten och fond. Lägg i lagerblad. Låt koka tills hälften återstår. Sila och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  3. Kål: Strimla kål och lök. Tärna potatisen. Stek kålen mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i lök och potatis och fräs tills löken mjuknat. Salta och peppra.

  4. Garnering: Tina ärterna. Kärna ur och tärna äpplet. Skär laxen i små bitar. Skala räkorna och halvera dem. Plocka dill och ärtskott. Blanda samman. Hit går bra att förbereda.

  5. Vänd fisken i mjöl. Stek den i smör i en stekpanna 3-4 min på varje sida. Salta och peppra.

  6. Häll grädde och champagne i såsen och värm. Mixa med mixerstav till ett skum. Smaka av med salt och peppar.

  7. Fördela spetskålen på tallrikar. Lägg på fisken. Strö över lax- och räkblandningen. Klicka ärtpuré vid sidan om. Lägg lite av den skummiga såsen på fisken och servera resten vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?