Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gorgonzolarisotto med smörfräst salvia

Både risotton och gorgonzolan kommer från norra Italien, så självklart blir det ett lyckat giftermål. En spännande smakbrytning till den smakrika osten är färsk salvia.

Gorgonzolarisotto med smörfräst salvia
Gorgonzolarisotto med smörfräst salvia
Gorgonzolarisotto med smörfräst salvia
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2 tärningarkycklingbuljong
  • 8 dlvatten- cirka
  • smör
  • 4 dlrisottoris- till exempel carnaroli eller arborio
  • 2 dlvitt vin
  • 1 dlsalviablad- strimlade
  • 150 ggorgonzola
  • svartpeppar- nymald

Smörfräst salvia

  • 50 gsmör
  • 20 storasalviablad- cirka

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Koka upp buljongen i vattnet och håll buljongen varm.

  2. Fräs löken några minuter i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning en liten stund tills det är blankt. Häll på vinet och låt det nästan koka in.

  3. Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

  4. a risotton från värmen och blanda i strimlad salvia, 2 msk smör och osten som skurits i mindre bitar. Låt risotton vila under lock ett par minuter. Blanda om och smaka av med peppar. Späd eventuellt med mer varmt vatten, risotton ska vara krämig.

  5. Smörfräst salvia: Smält smöret och blanda i salviabladen. Låt fräsa ihop ett par minuter tills bladen är frasiga.

  6. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med smörfrästa salviablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök