Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gnudi är mjuka, fluffiga färskostbollar gjorda av ricottaost. De passar utmärkt ihop med en god italiensk tomatsås. Är ricottan blöt kan den rinna av i kaffefilter över natten. Annars får du tillsätta lite extra mannagryn i smeten.
Riv parmesanen fint på rivjärn. Rör ihop ricotta, hälften av parmesanen, 1 msk mannagryn, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Forma avlånga bollar med hjälp av två blötlagda skedar. Lägg på ett fat täckt med 2 dl mannagryn. Strö gryn över bollarna så att de täcks av gryn. Ställ fatet i kylen utan plastfolie för att ”stå till sig”, ca 8 timmar, gärna över natten. Rulla dem någon gång i grynen.
Skaka av mannagrynen från gnudin. Koka gnudin, några åt gången i en kastrull med saltat vatten 3–4 min tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma.
Tomatsås: Skala och finhacka vit-löken. Fräs den i 3 msk olja i en stekpanna. Häll av tomatspadet från tomaterna och häll det i pannan. Klipp sönder tomaterna med en sax. Blanda ner tomaterna i pannan och tillsätt socker. Krydda med salt och peppar. Låt såsen sjuda ca 5 min. Repa och finhacka basilikan och rör ner i såsen.
Salvia: Repa salviabladen. Fräs bladen på medelvärme i smör och olja tills de blir krispiga. Lägg bladen på hushållspapper och strö över salt.
Fördela gnudi och tomatsås på tallrikar. Garnera med salviablad, pinjenötter och resterande parmesan. Ringla gärna över lite olja.