Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gnoccho fritto

Gnoccho fritto är ett italiensk friterat bröd med fyllning. Perfekta till antipasti. I Italien fyller man dem gärna med kallskuret och äter som en liten macka.

Gnoccho frittoGnoccho frittoGnoccho fritto
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 gjäst
  • 1,25 dlvatten
  • 0,5 tskströsocker
  • 3,25 dlvetemjöl- (195 g)
  • 0,5 tsksalt
  • 40 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 tskflingsalt

Fritering

  • 5 dlrapsolja

Tillbehör

  • 300 gkallskuret- t ex parmaskinka, salami, mortadella

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt sockret. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, salt och smör.

  2. Knåda degen tills den är smidig, ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Kavla ut degen till en platta, ca ½ cm tjocklek. Skär den i fyrkanter, ca 5 x 5 cm.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödbitarna på båda sidor i omgångar tills de fått fin färg. Ta upp och låt bröden rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt och servera till det kallskurna.

Vad tyckte du om receptet?