Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gnocchi med brynt salviasmör

Smält smör med salvia är ett klassiskt tillbehör som man inte vill vara utan till sin gnocchi. Men lite rostade hasselnötter på toppen är också underbart gott, och passar utmärkt till det nötdoftande brynta smöret.

Gnocchi med brynt salviasmör
Gnocchi med brynt salviasmör
Gnocchi med brynt salviasmör
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kgpotatis- av mjölig sort
  • 0,5 tsksalt
  • 4 dlvetemjöl- ca

Salviasmör

  • 100 gsmör- ca
  • salviablad- rejält med färska

Till servering

  • svartpeppar- nymald
  • flingsalt
  • parmesan
  • 0,75 dlhasselnötter- grovhackade, ca

Gör så här

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten, behåll skalet på.

  2. Pressa den varma potatisen genom potatispress direkt i en bunke eller på mjölat bord. Krydda med salt och arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen är slät och fast. Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på potatisen. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen några timmar.

  3. Rulla ut degen på mjölat bord till fingertjocka längder. Skär längderna i 2 centimeter breda bitar. Tryck försiktigt varje bit mot en gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på lätt mjölat bord.

  4. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna eller motsvarande. Låt sedan gnocchin sjuda på svag värme cirka 4 minuter. Koka den i omgångar. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. De är färdiga så snart de flyter upp till ytan.

  5. Lyft upp gnocchin med hålslev och låt dem rinna av väl. Lägg upp på tallrikar och häll på salviasmöret. Toppa med nymald svartpeppar, lite flingsalt, riven parmesanost och nötter.

  6. Salviasmör: Smält smöret och låt det bli lätt brynt. Blanda i salviabladen och låt dem fräsa med en liten stund.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg (@carolineikoket) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök