Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gnocchi med ostsås – recept

Gör hemmagjorda gnocchi på potatis. Det är både gott och enklare än du tror!

Gnocchi med ostsås – receptGnocchi med ostsås – receptGnocchi med ostsås – recept
Foto: MARTIN SKREDSVIK

Degen

  • 800 gpotatis- cirka, gärna en mjölig sort
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 23 dlmjöl- cirka

Sås

  • 1lök
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlvitt vin
  • 1 dlgrädde
  • 1 msktimjan
  • 300400 glax- cirka varmrökt
  • salt
  • peppar- nymalen

Garnering

  • rucola- en näve

Gnocchi av jordärtskocka

  • 550 gmjölig potatis
  • 250 gjordärtskocka
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 3,54 dlmjöl

Sås

  • 1lök
  • 1 msksmör
  • 2äggulor
  • 100 gparmesan
  • 11,5 tsksvartpeppar
  • 1 pktbacon
  • salt
  • peppar- nymalen

Garnering

  • parmesan- riven och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg in den oskalade potatisen på plåt eller galler. Baka tills den blivit mjuk, låt svalna något.

  2. Skala och pressa den i en potatispress. Blanda ner ägg och salt och rör runt, tillsätt mjölet och knåda ihop till en fast deg. Mängden mjöl kan som sagt variera.

  3. Degen är klar när den inte fastnar på fingrarna.

  4. Dela upp degen i 6-7 bitar och rulla dem till avlånga, fingertjocka längder. Skär dem i 2-3 centimeter långa bitar.

  5. Lägg dem på ett mjölat underlag och tryck till varje bit med en gaffel så att det blir ett räfflat mönster på ena sidan.

  6. Koka upp saltat vatten. Lägg i gnocchi i det kokande vattnet och så fort de flyter upp till ytan är de klara. Det kan ta mellan 3-5 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.

  7. Hacka och stek löken i smör tills den börjar bli genomskinlig cirka 5-7 minuter.

  8. Häll på vitt vin, grädde och timjan. Finfördela hälften av laxen i såsen och låt den sjuda cirka 15-20 minuter.

  9. Dela resten av laxen i mindre bitar och vänd ner i såsen strax före servering. Smaka av med salt och peppar.

  10. Koka gnocchin i omgångar i cirka 4 minuter eller tills den flyter upp till ytan.

  11. Ta upp gnocchin och låt vattnet rinna av. Blanda alla ingredienser i grytan och rör om.

  12. Hacka rucola över pastan och servera direkt.

  13. Följ gnocchireceptet som ovan men byt ut en del potatis mot jordärtskocka.

  14. Det går bra att baka jordärtskockan i ugn. Halvera kockonas tid i ugnen eftersom de är mindre till storlek än potatisen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Gnocchi med svamp och ricotta

Recept: Stekt gnocchi med fläskfärs

Recept från Mitt kök