Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gnocchi all'amatriciana - pastagratäng med tomat, burrata och pancetta

Recept på klassisk pastagratäng - gnocchi all'amatriciana. Färsk gnocchi och en klassisk pastasås med pancetta, tomater och rödvin. Burratan ger en härligt krämig gratäng och pecorinon, den lagrade hårdosten av får, bidrar med sin pikanta och lite salta smak.

Gnocchi all'amatriciana - pastagratäng med tomat, burrata och pancetta
Gnocchi all'amatriciana - pastagratäng med tomat, burrata och pancetta
Gnocchi all'amatriciana - pastagratäng med tomat, burrata och pancetta
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 ggnocchi- färsk
  • 200 gpancetta
  • 2rödlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskolivolja
  • 2 krmchiliflakes
  • 1,5 dlrött vin
  • 2 burkartomater- skalade (à 400 g)
  • 2 mskrosmarin- hackad
  • 3 krmsalt
  • 2burrataostar- (à 125 g)
  • 4 dlpecorinoost- riven

Gör så här

  1. Strimla pancettan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja 2–3 min. Tillsätt pancetta, vitlök och chili och fortsätt steka tills fläsket är knaprigt.

  2. Tillsätt vinet och låt det mesta koka in. Blanda i tomater och rosmarin. Låt koka på svag värme utan lock i ca 25 min. Krydda med salt.

  3. Sätt ugnen på 225°. Bryt burrataosten i bitar. Varva gnocchi, sås, burrata och det mesta av pecorinon i en smord ugnssäker form. Strö över resten av pecorinon.

  4. Gratinera mitt i ugnen i ca 25 min.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Pecorino går bra att byta mot parmesan och burrata mot mozzarella.

Sugen på att göra egen gnocchi? Här är ett recept: