Recept från Mitt kök
Flera goda matpajer bakade med glutenfri pajdeg hittar du här:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Västerbottenspaj, här med glutenfri pajdeg, är en riktig klassiker och har en given plats på kräftskivan eller till påskfirandet. Man kan även äta den här pajen till rökt lax eller matjessill och servera med gräddfil, hackad rödlök och gräslök.
Sätt ugnen på 185 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret, lägg det i bunken med de torra ingredienserna och finfördela smöret i bunken. Tillsätt ägget och blanda ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 22–23 centimeter i diameter. Picka botten med en gaffel och förgrädda i cirka 10 minuter.
Vispa, under tiden pajen förgräddas, ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar till en äggstanning.
Ta ut pajskalet och sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Häll äggstanningen i pajskalet och strö över västerbottensost. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter eller tills äggstanningen stannat och pajen börjar få en gyllenbrun färg i kanterna.
Servera pajen ljummen eller kall med löjrom eller forellform, vispad crème fraiche eller smetana, dill och hackad rödlök och vitlök.
Recept från Mitt kök
Flera goda matpajer bakade med glutenfri pajdeg hittar du här: