Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på smörgåstårta utan gluten och laktosfri.
Baka brödet enligt recept här intill.
Smula jästen i bunken till köksmaskinen. Tillsätt vattnet och rör om. Blanda ner rapsolja, socker, salt och mjölmix. Arbeta samman degen, cirka 5 minuter tills den börja släppa kanten. Låt degen vila i bunken under plastfolie, 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en brödform med löstagbar kant, 23 centimeter i diameter. Smörj kanten med olja. Häll över degen i formen och släta till den med vattensköljda händer. Plasta formen och låt degen jäsa 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 25 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på brödet, det används inte till tårtan. Dela resten av brödet i tre bottnar.
Fyllning: Häll av vätskan från burken med salladskrabba. Kläm till med locket så att vätskan silas av. Hacka räkorna om de är stora. Skala och tärna de kokta äggen. Vispa crème fraichen tjock och blanda med majonnäs och citronskal. Tillsätt krabba och räkor och rör ihop till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
Lägg hälften av fyllningen på första botten bröd. Lägg på en botten till och fördela resten av fyllningen över. Toppa med sista brödbotten.
Kräm: Vispa crème fraichen hårt och blanda med majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Bred krämen över och runt kanten av tårtan. Plasta formen och förvara i kylen över natten.
Garnera med ärtskott runt kanten. Lägg räkorna längs kanten på tårtan. Skala och klyfta äggen och lägg dem med jämna mellanrum mot mitten. Lägg en hög med kräftstjärtar i mitten och mellan äggklyftorna. Garnera med tunna limeskivor och ärtskott på toppen.
Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök