Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glutenfri saffranskaka

Glutenfri mjuk saffranskaka är en fluffig och väldigt god mjuk kaka som blir ännu bättre med lite lingongrädde.

Glutenfri saffranskakaGlutenfri saffranskakaGlutenfri saffranskaka
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 175 gsmör
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 2ägg
  • 3 dlströsocker
  • 1,5 dlmjölk
  • 2,5 dlglutenfri mjölmix- t ex Semper fin mix (150 g)
  • 1,5 dlmandelmjöl- (70 g)
  • 1 dlpotatismjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskfiberhusk

Lingongrädde

  • 1,5 dllingon
  • 0,75 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå 2-3 min.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner saffranssmöret i äggsmeten tillsammans med mjölken.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt kallna.

  5. Lingongrädde: Rör ihop lingon och socker i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen.

  6. Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.

Vad tyckte du om receptet?