Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glutenfri äppelpaj med mandelmassa

En ljuvlig äppelpaj är svår att motstå! Vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde är gott till. Använd gärna en porslinsform när du bakar pajen.

Glutenfri äppelpaj med mandelmassa
Glutenfri äppelpaj med mandelmassa
Glutenfri äppelpaj med mandelmassa
Wolfgang Kleinschmidt

Deg

  • 75 gsmör
  • 1 dlvatten- hett
  • 3,75 dlglutenfri mjölmix- (färdigköpt eller enligt recept nedan)
  • 1 mskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • smör- till formen

Fyllning

  • 100 gmandelmassa
  • 45äpplen
  • 1,75 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 tskkanel- malen

Till pensling

  • 1 mskhavremjölk
  • 1 mskråsocker

Glutenfri mjölmix

  • 7 dlrismjöl
  • 5 dlbovetemjöl
  • 2 dlmajsmjöl
  • 2 dlpotatismjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda ihop alla ingredienser till degen. Sätt plastfilm över degen och låt den vila i 30 minuter.

  3. Riv mandelmassan fint.

  4. Skär äpplena i klyftor och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, vatten, majsstärkelse och kanel. Rör om och koka upp äpplena. Låt svalna.

  5. Smörj en pajform, cirka 23 centimeter i diameter, med hel botten. Lägg mandelmassan i botten på pajformen. Lägg på äppelfyllningen.

  6. Kavla ut pajdegen mellan två bitar plastfolie eller två plastpåsar. Skär ut en rundel, cirka 23 centimeter i diameter. Spara resterna av degen och skär ut några blad till dekoration i degen.

  7. Täck fyllningen med degplattan och tryck till kanterna ordentligt mot pajformen. Skär fyra centimeter långa hål i mitten på pajlocket och lägg på bladen.

  8. Pensla med havremjölk och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök