Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glutenfri äppelkaka

En saftig och söt äppelkaka kryddad med kanel hör verkligen hösten till, men är lika gott året om. Lite vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås är goda tillbehör som passar fint med äppelkakan.

Glutenfri äppelkaka
Glutenfri äppelkaka
Glutenfri äppelkaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • smör- till formen
  • mandelmjöl- till formen

Fyllning

  • 2äpplen
  • 1 tskkanel- malen
  • 2 mskströsocker

Sockerkaka

  • 3 dlströsocker
  • 3ägg
  • 100 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 1 dlpotatismjöl
  • 2 dlbovetemjöl
  • 1 dlmandelmjöl
  • 2 mskfiberhusk
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra och bröa en sockerkaksform, som rymmer cirka 1 ½ liter, med mandelmjöl.

  3. Skär äpplena i kärnfria skivor eller klyftor.

  4. Blanda kanel och socker på ett fat.

  5. Vispa socker och ägg till en pösig äggsmet i en bunke.

  6. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

  7. Sikta och blanda ihop alla torra ingredienser.

  8. Blanda växelvis ner vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Vispa till en slät smet. Häll upp smeten i den bröade sockerkaksformen.

  9. Vänd äppelskivorna i kanelsockerblandningen. Stick ner äppelskivorna i smeten i ett cirkelformat mönster och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 45–50 minuter.

  10. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och vänd upp den på ett fat och låt svalna under formen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök