Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på glöggkokta päron med baguette, färskost och oliver. Päronen passar också att äta med vaniljglass till dessert. Ge oliverna lite julsmak med apelsin.
Skala päronen. Häll glöggen i en kastrull och koka upp. Lägg i päronen och koka under lock ca 15 min, tills de är nästan helt mjuka.
Låt päronen svalna i lagen. Ställ dem i kylen. Skär päronen i klyftor före servering.
Baguette: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i tunna skivor. Pensla med olja och strö över flingsalt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta bröden frasiga och gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 min. Låt kallna på galler.
Färskost: Värm försiktigt filmjölken tills den precis börjar koka och separeras. Tillsätt gräddfilen och häll filblandningen genom silduk eller ett durkslag med kaffefilter. Låt stå och rinna av i kylen ca 2 timmar.
Hacka enbären. Smaksätt osten med enbär, rosmarin och salt. Låt gärna osten stå ca 2 timmar i kylen så att smakerna hinner utvecklas.
Oliver: Skölj citron och apelsin noga i ljummet vatten. Skala det yttersta på citrusfrukterna med potatisskalare. Pressa ut 1 msk citronsaft.
Lägg oliver, citrusskal, salt och chiliflakes i en bunke. Häll över citronsaft och olja och blanda om. Låt stå ca 3 timmar i kylen före servering.
Servera päron, baguette, färskost och oliver med blåmögelost, fikon och sötmandel.