Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fräsch och frisk glasstårta med maräng, blåbärskompott och glasskräm. Chokladbandet runt tårtan ger den en extra lyxig känsla. Toppa tårtan med bär och mynta.
Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitan fluffig. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Bred ut smeten i en springform eller tårtring, 24 cm i diameter. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 3 tim. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan. Låt marängen torka på eftervärme tills den är kall.
Blåbärskompott: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Lägg blåbär, limeskal, limesaft och socker i en kastrull. Låt det sjuda i ca 5 min. Låt kompotten kallna under lock.
Glasskräm: Blanda äggulor, ägg och socker och vispa tills smeten är fluffig och ljus. Vispa grädden löst. Hacka och smält chokladen. Låt den svalna. Vänd ner chokladen i äggvispet tillsammans med vaniljsocker. Vänd sedan i grädden, lite i taget.
Bred ut blåbärskompotten på marängbottnen i formen och toppa med glassmeten. Låt den stå i frysen i ca 6 tim.
Chokladband: Hacka chokladen. Smält den i mikro eller över vattenbad. Låt den svalna. Använd tårtplast som är lika lång som
runt om tårtan eller klipp ett band som har samma längd och höjd som tårtan. Bred ut chokladen tunt på bandet och lägg det runt tårtans kant. Låt tårtan stå i frysen i ca 10 min så att chokladen stelnar.
Ta tårtan ur frysen, dra av plasten och garnera med bär
och eventuellt mynta.