Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här glassen görs på matchate-pulver. Matcha som varit en del av den japanska tetraditionen i många hundra år kan beskrivas som ett koncentrat av grönt te. Servera glassen med lemon curd, hyvlat päron och friterade rispapper.
Lemon curd: Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, dra av kastrullen från värmen.
Vispa ihop ägg och äggula i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills lemon curden börjar tjockna.
Sila av lemon curden och låt den kallna. Fyll i en engångsspritspåse.
Glass på grönt te: Koka upp mjölk och grädde.
Vispa upp äggulor och socker, tillsätt te-pulvret.
Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader tills den börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.
Flytta över glassen till en plastlåda, varva med lemon curd.
Sätt in glassen i frysen minst 1 timme så går det lättare att kula upp den.
Friterade rispapper: Värm upp oljan till 170 grader.
Fritera rispappren tills de puffat och blivit vita. Låt dem få rinna av på ett hushållspapper. Låt svalna.
Blanda matchate-pulver och florsocker. Pudra över rispapperen.
Hyvlat päron: Hyvla päronen, tunt på en mandolin.
Blanda juice och sockerlag och vänd skivorna i lagen precis innan servering.
Servering: Lägg upp päronen på tallrikar och lägg på glassen. Pudra eventuellt över lite extra matchate-pulver. Garnera med rispapper och körvel eller koriander.
Recept från Mitt kök