Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glass på grönt te med lemon curd

Den här glassen görs på matchate-pulver. Matcha som varit en del av den japanska tetraditionen i många hundra år kan beskrivas som ett koncentrat av grönt te. Servera glassen med lemon curd, hyvlat päron och friterade rispapper.

Glass på grönt te med lemon curd
Glass på grönt te med lemon curd
Glass på grönt te med lemon curd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Lemon curd

  • 1,5citron- rivet skal och saften
  • 25 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg
  • 1äggula

Glass på grönt te

  • 4 dlmjölk
  • 3 dlvispgrädde
  • 6äggulor
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskmatcha-te pulver

Friterade rispapper

  • 6rispapper
  • 6 dlolja- neutral vegetabilisk till fritering
  • 1 tskmatcha-te pulver
  • 2 tskflorsocker

Hyvlat päron

  • 2päron- vanliga päron eller nashipäron (asiatiska päron)
  • 1 mskyuzu- juice eller citronjuice
  • 2 msksockerlag

Till garnering

  • körvel- eller koriander

Gör så här

  1. Lemon curd: Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, dra av kastrullen från värmen.

  2. Vispa ihop ägg och äggula i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills lemon curden börjar tjockna.

  3. Sila av lemon curden och låt den kallna. Fyll i en engångsspritspåse.

  4. Glass på grönt te: Koka upp mjölk och grädde.

  5. Vispa upp äggulor och socker, tillsätt te-pulvret.

  6. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader tills den börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  7. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  8. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.

  9. Flytta över glassen till en plastlåda, varva med lemon curd.

  10. Sätt in glassen i frysen minst 1 timme så går det lättare att kula upp den.

  11. Friterade rispapper: Värm upp oljan till 170 grader.

  12. Fritera rispappren tills de puffat och blivit vita. Låt dem få rinna av på ett hushållspapper. Låt svalna.

  13. Blanda matchate-pulver och florsocker. Pudra över rispapperen.

  14. Hyvlat päron: Hyvla päronen, tunt på en mandolin.

  15. Blanda juice och sockerlag och vänd skivorna i lagen precis innan servering.

  16. Servering: Lägg upp päronen på tallrikar och lägg på glassen. Pudra eventuellt över lite extra matchate-pulver. Garnera med rispapper och körvel eller koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök