Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glaserade glöggribs

Julbordets tjocka revbensspjäll i all ära, men varför inte överraska med nya och kryddiga smaker som ligger rätt i tiden. Kål, citrus, torkad frukt, nötter, julost och sötpotatis ger vinterns glazade ribs en helt ny inramning!

Glaserade glöggribs
Glaserade glöggribs
Glaserade glöggribs
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1,5 kgrevbensspjäll- cirka tjocka, knäckta
  • 1lök- delad
  • 3lagerblad
  • 10svartpepparkorn
  • 5kryddnejlikor
  • 2stjärnanis
  • salt

Glögglaze

  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • 2 mskingefära- färskriven
  • 3 msktomatpuré
  • 1 tsksambal oelek
  • 1kanelstång
  • 0,5 krmkardemummakärnor
  • 0,5 flaskaglögg- (37,5 cl)
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • skal- rivet av 1/2 apelsin
  • salt

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta. Mät upp så mycket vatten att det täcker köttet. Koka upp och skumma noga.

  2. Tillsätt lök, kryddor och salt. Det ska vara 1 matsked salt per liter vatten. Koka sakta under lock tills köttet är mört, i cirka 50 minuter. Ta upp och låt rinna av.

  3. När köttet har svalnat något, dela spjällen längs med benen.

  4. Glaze: Hacka lök och vitlök. Fräs löken genomskinlig i olja. Låt vitlök, ingefära, tomatpuré, sambal oelek, kanel och kardemumma fräsa med en liten stund.

  5. Tillsätt glögg, sirap och apelsinskal. Koka ihop utan lock i 10-15 minuter. Plocka upp kanelstången. Mixa glazen slät med stavmixer. Smaka av med salt.

  6. Blanda kött och glaze i en ugnsform. Låt gärna köttet marinera i några timmar.

  7. Stek köttet i mitten av ugnen på 225 grader tills det har fin färg och lite knaprig yta, cirka 25 minuter. Vänd eventuellt en gång.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök