Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glace au four

På engelska heter den här populära desserten Baked Alaska, och det är precis vad det är – något varmt som är kallt. Baka en god och luftig kakbotten och lägg på både sorbet och glass. Välj de sorter du gillar bäst och servera gärna med bär, t ex jordgubbar eller hallon. Det är viktigt att glassen och sorbeten är riktigt hårdfrusna. Om det är glass och sorbet som måste skedas upp kan du göra det i förväg och lägga in lämpliga bitar i frysen. Då kan de snabbt läggas på kakan och täckas med maräng när den ska gräddas.

Glace au four
Glace au four
Glace au four

Kaka

  • 3ägg- vitor
  • 0,5 dlströsocker
  • 3ägg- gulor
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlpotatismjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • kakform- rund, ca 24 cm i diameter

Maräng

  • 4ägg- vitor
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 tskcitron- pressad

Fyllning

  • 0,5 lvaniljglass
  • 0,5 lmangosorbet- eller annan sorbet

Tillbehör

  • jordgubbar- eller andra färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Rör ner äggulor. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.

  2. Sätt ugnen på 250° grill. Skär kakan i 6 tårtbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 3.Vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.

  3. Lägg sorbet på varje kakbit, lägg glass över och täck dem med maräng. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills marängen får lite färg. Passa noga för det kan gå fort. Servera direkt med t ex jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?