Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Glace au four tiramisu är en fryst variant av den italienska desserten tiramisu. Vi har använt mandellikören amaretto, men det går även bra med t ex konjak, eau de vie eller någon likör.
Ställ en skål, ca 1 1/2 liter, upp och ner på tårtbottnen. Skär ut runtom till en rundel lika stor som formen. Täck bottnen med plastfolie och lägg åt sidan. Klä insidan av skålen med plastfolie.
Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker tills det är ljust och poröst. Rör ner mascarponeosten. Vispa grädden och vänd ner i krämen.
Häll 1/3 av krämen i en skål och 2/3 av krämen i annan skål. Tillsätt kaffe i den med 1/3 och likören i den med 2/3.
Vispa 1 äggvita till hårt skum i en ren skål. Vänd försiktigt ner den i kaffekrämen. Häll kaffekrämen i skålen med plastfolie och ställ i frysen. Ställ den andra skålen med likörkrämen i kylen.
Lägg på ett lager kex i den plastklädda formen efter ca 1 timme. Vispa 2 äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i den kylda likörkrämen. Häll smeten ovanpå kexen i den plastklädda formen och ställ tillbaka i frysen. Låt frysa ca 3 timmar.
Maräng: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet.
Lägg tårtbottnen på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut formen från frysen och ställ den upp och ner på tårtbottnen. Lyft bort formen och ta bort plastfolien. Bred eller spritsa ut marängen över hela den frysta tiramisun, det är viktigt att den täcker helt. Sätt plåten mitt i ugnen och låt marängen få lite färg, 3-5 min. Lyft försiktigt över glace au foure med hjälp av två stekspadar till ett tårtfat. Servera genast.