Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glace au four – recept på klassisk efterrätt

Recept på glace au four, alltså glasstårta du bakar i ugnen. Hoppa tillbaka till 70-talet i köket. Ät, njut och minns – eller testa för första gången.

Glace au four – recept på klassisk efterrättGlace au four – recept på klassisk efterrättGlace au four – recept på klassisk efterrätt
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1färdigköpt sockerkaksbotten- rund
  • 250 ghallon- halvtinade
  • 2 mskflädersaft- eventuellt eller citruslikör
  • 2 pktvaniljglass- ½-liter gammaldags

Maräng

  • 5äggvitor
  • 2 krmcitronsaft- pressad
  • 1,5 dlströsocker

Till garnering

  • 0,5 dlmandelspån
  • 1 mskflorsocker
  • evvinbärsklasar- röda
  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Lägg sockerkaksbotten på ett ugnssäkert fat. Fördela hallonen på kakan, men inte ända ut i kanten. Droppa över flädersaften.

  2. Vispa äggvitor, citronsaft och hälften av sockret i en ren rostfri bunke till en fast smet. Tillsätt resten av sockret och vispa till en tjock blank marängsmet.

  3. Lägg glasspaketen bredvid varandra ovanpå hallon och sockerkaka. Skär till glassen så den inte sticker ut över sockerkaksbotten. Täck med marängsmeten – se till att ingen glass är synlig! Garnera med mandelspån och florsocker. Gratinera i nedre delen av ugnen tills marängen får färg. Passa noga! Servera genast! Lägg några klasar röda vinbär och myntablad runtom.

Vad tyckte du om receptet?