Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glace au four på vaniljkladdkaka

Recept på glace au four på kladdkaka. En riktigt lyxig tårta med smak av vanilj och citron som blir extra festlig med tomtebloss! Både glass och kaka kan göras dagen före nyårsafton.

Åsa Swanberg
Glace au four på vaniljkladdkaka
Glace au four på vaniljkladdkaka
Glace au four på vaniljkladdkaka
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 5 dlvispgrädde
  • 2citroner
  • 1 burksötad kondenserad mjölk- (397 g)

Vaniljkladdkaka

  • 100 gsmör
  • 2ägg
  • 3 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 tskbakpulver
  • 0,5 tskvaniljpulver- äkta

Maräng

  • 4äggvitor
  • 1,5 dlströsocker

Gör så här

  1. Plasta insidan av en kupolform eller skål som rymmer 1 liter. Vispa grädden fluffig. Skrubba citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal och -saft med den kondenserade mjölken. Vänd ner grädden. Häll glassen i formen. Täck glassen med plastfolie och låt stå i frysen i ca 4 tim. 

  2. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform med samma diameter som glassformen. Smält smöret. Tillsätt ägg, socker, mjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna och ställ sedan i kylen.

  3. Maräng: Sätt ugnen på 250° ­grillvärme. Vispa äggvitorna till

    ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast och

    blank marängsmet.

  4. Lägg kladdkakan på en plåt med bakplåtspapper. Ta formen ur frysen och tryck ut glasskupolen. Lägg den på kladdkakan. Bred marängsmeten runt om. Jobba snabbt så att glassen inte smälter!

  5. Grädda tårtan i övre delen av ugnen i 4–5 min tills marängen fått fin färg. Servera tårtan direkt med sprakande tomtebloss.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Du kan också använda färdig glass. Plasta då en skål eller form och skeda upp glassen i den. Tryck till glassen ordentligt och låt sedan skålen stå i frys i ca 2 timmar.