Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gjutjärnspannebröd med alger och prästost

Recept på gjutjärnspannebröd med torkade alger  - som hittar du i asiatiska butiker. Det är en god smaksättning som ger både sälta och havssmak till bröden.

Sophie Berlin
Gjutjärnspannebröd med alger och prästost
Gjutjärnspannebröd med alger och prästost
Gjutjärnspannebröd med alger och prästost

Gjutjärnspannebröd

  • 1 tsksalt
  • 3 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 5 ghijiki (havsalger)- torkade
  • 6 dlvetemjöl special- (360 g)

Garnering

  • 1 mskflingsalt
  • 5 ghijiki (havsalger)- torkade
  • 1 dlprästost- grovriven

Gjutjärnspannebröd

  1. Lägg 5 g + 5 g alger i kallt vatten ca 15 min. Häll bort vattnet.

  2. Finfördela jästen i en bunke. Värm 3 dl vatten till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt hälften av algerna (spara resten till garnering), salt och mjöl. Arbeta till en lös och smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 min.

  3. Tryck ut degen i en oljad gjutjärnspanna. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Strö alger, ost och salt över degen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna i pannan utan bakduk.

  5. Tips: Har du ingen gjutjärnspanna bakar du bröden i en ugnssäker form med lite olja i bottnen.

Vad tyckte du om receptet?