Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Giovarlakia - frikadeller med ris

Grekiskt recept på Giovarlakia - frikadeller med ris. Den goda buljongen fångas upp med brödet som alltid serveras till.

Giovarlakia - frikadeller med ris
Giovarlakia - frikadeller med ris
Giovarlakia - frikadeller med ris
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 400 gköttfärs
  • 1 dlris- långkornigt okokt
  • 1gul lök- liten, riven
  • 2 mskbladpersilja- finhackad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1äggvita
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Spad

  • 1 msksmör
  • 1 mskrapsolja
  • 1,2 lvatten- (så det täcker frikadellerna)
  • 1 dlris- långkornigt
  • 2 tärningaroxbuljong
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlbladpersilja- finhackad
  • 1äggvita
  • 2äggulor

Tillbehör

  • bröd- (200 g), grekisk sallad (paprika, tomat, gurka, oliver, fetaost)

Gör så här

  1. Blanda köttfärs, ris, lök, persilja, citronsaft, äggvita, salt och peppar väl i en bunke. Rulla ca 20 frikadeller.

  2. Blanda smör, olja och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Ta grytan från plattan. Tillsätt ris och buljongtärningar. Rör om.

  3. Lägg i frikadellerna. Sänk värmen. Sjud frikadeller och ris sakta under lock 20 min.

  4. Vispa äggvitan i en bunke 2 min tills den skummar något. Tillsätt gulorna och vispa ytterligare 2 min. Vispa i citronsaften droppvis.

  5. Häll av 4 dl buljong  i ett litermått. Vispa ner buljongen i en tunn stråle i äggvispet. Häll tillbaka buljongen i grytan.

  6. Värm och servera med grekisk sallad och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Näringsberäknat - med bröd men utan sallad

Ca 550 kcal, 19 g fett, 32 g protein 60 g kolhydrater