Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fina till fikat, med en underbar fyllning av hallon och vit choklad. Det går bra att byta ut hallonen mot andra bär om du föredrar det.
Smula jästen i degbunken. Tillsätt rumsvarm mjölk och lös upp jästen under omrörning. Tillsätt vit sirap, salt, ägg, vetemjöl och smöret i klickar. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Arbeta ihop degen på bakbordet och kavla ut den i två runda kakor, ½ centimeter tjocka. Sporra ut 8–10 tårtbitar ur varje kaka.
Smält den vita chokladen på en tallrik över hett vattenbad. Låt svalna. Arbeta ihop smör, florsocker och vit choklad i en skål. Lägg en klick vid den breda delen på bitarna. Lägg två hallon ovanpå. Rulla ihop mot den spetiga delen och forma giffeln vackert. Dra lite i spetsen under rullningen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.
Rör samman florsocker och hallonsaft till en krämig glasyr. Ringla över gifflarna. Garnera med siktat florsocker, citronmeliss och några hallon.
Recept från Mitt kök