Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gifflar serverade med dillsmör. Bröden är godast nybakade men de kan bakas i förväg och frysas in. Värm dem i ugnen före servering.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med tomatpurén till 37°. Häll mjölken över
jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja och mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i salt. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 snibbar. Lägg en soltorkad tomat i basen på varje snibb. Rulla ihop gifflarna och lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Böj dem lätt. Låt jäsa i ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.
Dillsmör: Hacka dillen. Stöt dillfröna i en mortel. Mixa smör, dill
och dillfrön med stavmixer till ett fluffigt, grönt smör. Krydda med flingsalt.
Servera de nybakade bröden med rumsvarmt dillsmör.