Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gifflar med vispat dillsmör

Recept på gifflar serverade med dillsmör. Bröden är godast nybakade men de kan bakas i förväg och frysas in. Värm dem i ugnen före servering.

Gifflar med vispat dillsmörGifflar med vispat dillsmörGifflar med vispat dillsmör
Hembakade gifflar med dillsmör Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 msktomatpuré
  • 1 mskolivolja
  • 67 dlvetemjöl- (360 g - 420 g)
  • 1 tsksalt
  • 16soltorkade körsbärstomater- marinerade

Pensling

  • ägg

Garnering

  • sesamfrön

Smör

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 1 knippadill
  • 1 tskdillfrön
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med tomatpurén till 37°. Häll mjölken över 

    jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja och mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i salt. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 30 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 snibbar. Lägg en soltorkad tomat i basen på varje snibb. Rulla ihop gifflarna och lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Böj dem lätt. Låt jäsa i ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. ­Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.

  4. Dillsmör: Hacka dillen. Stöt dillfröna i en mortel. Mixa smör, dill

    och dillfrön med stavmixer till ett fluffigt, grönt smör. Krydda med fling­salt.

  5. Servera de nybakade bröden med rumsvarmt dillsmör.

Vad tyckte du om receptet?