Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftiga gifflar fyllda med hasselnötskräm. Förvara dem i frysen och ta fram när det är dags för utflykt. Gifflarna kan fyllas med annat än hasselnötskräm, till exempel sylt, vaniljkräm eller något mer matigt.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt vetemjöl, äggulor och strösocker och knåda tills degen går ihop. Tillsätt smör, lite i taget, och knåda till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i ca 1 timme, till dubbel storlek.
Fyllning: Blanda ihop hasselnötskräm och vetemjöl.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 35 x 45 cm. Bred fyllningen jämnt över degen.
Vik ena kortändan mot mitten och vik den andra kortändan över den första så du får ett treslag (tre lager). Kavla ut plattan till 23 x 50 cm. Skär ut 12 trekanter med en vass kniv. Rulla ihop varje trekant, från den breda sidan in mot spetsen. Lägg gifflarna, med spetsen nedåt, på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt gifflarna jäsa övertäckta med en bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop ägg och vatten och pensla gifflarna med det. Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 10 min. Täck dem med aluminiumfolie om de börjar få för mycket färg. Låt dem svalna på ett galler.