Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Gibassier är ett provensalskt sötebröd som serveras vid jul. Traditionellt smaksätts det med kanderade apelsinskal, anis och apelsinblomsvatten men här har vi valt att bara tillsätta apelsinskal. Prova gärna också anis och apelsinblomsvatten. Tänk bara på att apelsinblomsvatten har en väldigt framträdande och speciell smak. Vill du inte forma bröden i deras traditionella form går det även bra att göra enklare ovala kakor.
Fördeg: Blanda mjöl, mjölk och jäst och knåda till en deg. Lägg den i en skål, täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 15 tim.
Deg: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda fördegen med mjöl, ägg, äggula, jäst, socker, olja och salt till en deg. Tillsätt smöret, lite i taget, och fortsätt knåda till en smidig deg,
i 10–15 min. Blanda i apelsinskal och kanderade apelsinskal.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 1/2–2 tim tills den är dubbelt så stor.
Dela degen i 12 bitar. Rulla dem till bollar. Täck dem med plastfolie och låt vila i ca 20 min.
Tryck ut varje boll till en platt oval, ca 10 x 13 cm, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär små spår med en liten skalkniv. Dra isär degen så att snitten öppnas upp något. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min till de börjar bli gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
Garnering: Smält smöret. Pensla bröden med smör och rulla dem i socker.