Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gheyme bademjan – iransk lammgryta

Recept på iransk lammgryta. Om du har möjlighet att köpa lammstek av en styckmästare i butiken så be att få steken skivad med benet kvar, det blir extra gott när benet får koka med.

Gheyme bademjan – iransk lammgrytaGheyme bademjan – iransk lammgrytaGheyme bademjan – iransk lammgryta
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 kglammstek- skivad
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 mskrapsolja- + 2 msk + 2 msk
  • 1 tskgurkmeja- mald
  • 1 dltomatpuré
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 2 mskkonc oxfond
  • 7 dlvatten
  • 3lime- torkade
  • 4 dlkikärtshalvor- kan ersättas med vanliga kikärter
  • 3auberginer

Tillbehör

  • ris- persiskt, shirazisallad (se recept), mast mosir (se recept)

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar ca 3 x 3 cm stora.  Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i 1 msk olja i en stor gryta ca 5 min tills den är blank och glansig.

  2. Stek kött, vitlök och gurkmeja i 2 msk olja i en gryta under omrörning tills -köttet får färg. Tillsätt tomatpuré och kanel och stek ytterligare ca 3 min.

  3. Blanda ner löken, fond, vatten och krydda med 1 tsk salt och chiliflakes. Gör 3–4 små hål i limen och lägg ner i  grytan. Skölj kikärtshalvorna, låt rinna av och vänd ner dem i grytan. Låt grytan sjuda under lock på medelvärme ca 1 1/2 timme tills köttet är mört. Rör om i grytan med jämna mellanrum, späd eventuellt med mer vatten om såsen känns för tjock.

  4. Sätt ugnen på 225°.  Skala auberginerna och skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk salt.  Stek mitt i  ugnen 15–20 min.

  5. Vänd försiktigt ner auberginskivorna i grytan. Servera grytan med persiskt ris, shirazi och mast mosir.

Vad tyckte du om receptet?

Några av de råvaror som behövs i ditt iranska skafferi

LIMU OMANI är torkad lime. Det är små limefrukter som kokats i saltat vatten och sedan torkats i solen. Det doftar aromatiskt med lite parfymerade toner av pomerans och apelsinskal. Frukten används hel, väl sköljd och med några stickhål i soppor och grytor. Den bidrar med en fin syra och arom. Det är också gott att bryta en liten bit och lägga i te. Limen ska tas upp före servering och kan med fördel pressas ur. Den kan också malas i kryddkvarn till ett fint pulver och användas som smaksättning, men då är det bra att ta bort kärnorna som kan vara lite beska.

ÖRTER som persilja, koriander, spenat och dill är vanligt förekommande i rätterna Till maten serveras också örter som mynta, koriander och persilja upplagda på ett stort fat. I Shirazi är det både torkad och färsk mynta blandat i salladen.

SAFFRAN Det iranska saffranet är känt som det röda guldet och vanligt i den persiska maten. Köp gärna hela pistiller, ju rödare pistiller desto mer smak. Mortla själv så tappar det inte så mycket smak. Saffran smaksätter glass, desserter, bakverk, marinader, såser, grytor och risrätter.

BASMATIRIS, med sina långsmala gryn och en lite nötaktig smak, är en basvara i det iranska köket. Det finns mer än ett tiotal olika rissorter. Det är viktigt att välja ett basmatiris av bra kvalitet för annars kan det lätt bli klibbigt. Välj t ex Abu Kass rice eller Amiri Super Sella. Tricket för att få den rätta konsistensen är att ta sig tid att tvätta bort all stärkelse som finns i riset. Man blötlägger, sköljer, kokar och ångar det noggrant.

NÖTTER Iran är en av väldens största producenter av pistaschnötter. Nötterna håller väldigt hög kvalitet och används om snacks, i konfektyrer och i desserter som glass. Men även i sallader och grytor. Det samma gäller valnötter. Dessa används ungefär på samma sätt och en av de mest populära rätterna i Iran är en sötsur gryta som heter Fesenjan. Grytan innehåller valnötter och granatäppelsirap som ska koka med länge så den nötiga smaken kommer fram och grytan blir härligt mustig och tjock i konsistensen.

KIKÄRTSHALVOR Torkade kikärtshalvor är vanligt och gott att koka med i grytor och soppor. De har en söt och lite nötig smak. Kikärtshalvorna sköljs och kokas med från början, de har en något redande effekt och ger en mustig smak.

PERSISK MUSIR är en speciell typ av schalottenlök – inte den som man kan köpa i livsmedelsbutiker. Den finns att köpa torkad i butiker med mellanöstern-sortiment. Den smakar som en blandning av lök och vitlök. God i dip, kall sås till kebab eller andra grillade rätter.

Gott att servera till lammgryta