Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skeppsbröd med getost

Restaurang Hjerta blev snabbt känd för sina knapriga läckra skeppsbröd som toppas med godsaker av olika slag. Här är receptet på deras populära skeppsbröd med getost. Perfekt drinktilltugg! 

Skeppsbröd med getostSkeppsbröd med getostSkeppsbröd med getost
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 tskfänkålsfrön
  • 1 tskkumminfrön
  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 0,5 dlolja
  • 7,5 dlvetemjöl special- (450 g)
  • 1 tsksalt

Topping

  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskättiksprit- (12 %)
  • 1rödlök
  • 140 ggetost- gärna sotad
  • 1 dlgräddfil
  • 100 gvästerbottensost- riven
  • 1 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • salladsblad- späda

Gör så här

  1. Topping: Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och rör tills sockret lösts upp. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och häll över den varma lagen. Låt kallna.

  2. Rosta fänkålsfrön och kumminfrön i en torr, het stekpanna. Låt kallna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i fänkåls- och kumminfrön, olja, mjöl och salt.

  3. Knåda degen smidig ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Dela degen i fyra delar. Lägg degbitarna på ett fat och täck med handduk. Låt jäsa ca 40 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut degbitarna till platta ovaler, ca 15 cm breda och 34 cm långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Skär getosten i mindre bitar. Bred gräddfil på degen och strö över ­västerbottensosten. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg, ca 15 min.

  6. Ta bröden ur ugnen och lägg på getosten. Krydda med salt och peppar. Låt rödlöken rinna av. Lägg löken på bröden och garnera med sallad.

    Foto: Charlie Drevstam

    skeppsbrod

Vad tyckte du om receptet?