Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung är en festlig paj. Grädda pajdegen och rosta rödbetorna dagen före, sedan är det bara att göra klart pajen och grädda.
Sätt ugnen på 200°. Arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta samman tills degen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kylen ca 30 min.
Skrubba betorna noga i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar eller skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de mjuknat något.
Vispa samma ägg, crème fraiche, mjölk, ost, honung, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
Använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under gräddningstiden. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min, ta bort folien efter 10 min. Ta ut pajskalet och varva betor och getost, spara lite till garnering, i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta ut pajen och toppa den med späda salladsblad, valnötter, den sparade getosten, timjan och honung.
Läs också: